Дозвілля

Меню сайту
Категорії розділу
Різдво Христове 7.01
Старий Новий рік - 14.01
Богоявлення Господнє (Йордан) - 19.01
Стрітення Господнє - 15.02
Благовіщення Пресвятої Богородиці - 7.04
Квітна неділя (вербна)
Воскресіння (Великдень)
Вознесіння Господнє
Зіслання Святого Духа (Зелені свята)
Празник святих апостолів Петра і Павла. - 12.07
Преображення Господнє (Спаса) - 19.08
Успення Пресвятої Богородиці - 28.08
Різдво Пресвяої Богородиці - 21.09
Воздвиження Чесного Хреста - 27.09
Покров Пресвятої Богородиці - 14.10
Введення в храм Пресвятої Богородиці - 4.12
Апостол Андрій Первозванний - 13.12
Свято св.Миколая - 19.12
Фото
Реклама
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 458
Статистика

Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0
Block title
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET Яндекс.Метрика  ShiftCMS.net - Каталог сайтів Львова Культурна Україна. Каталог сайтів ЛітПорталу Проба Пера Каталог
сайтів України

Directrix.ru - рейтинг, каталог сайтов Львівський каталог сайтів
Головна » Статті » Релігійні свята » Різдво Христове 7.01

Надвечіря Христового Різдва. Свят-Вечірні обряди і звичаї

      
Підготовка до свят



       Празник Христового Різдва належить до найбільших празників нашого церковного року. Тож св. Церква маючи на увазі велич і значення цього празника, щорічно підготовляє своїх вірних на зустріч з нашим Спасителем молитвою і постом. Підготовка до свят розпочинається Передріздвяним постом, так так званою Пилипівкою. Це 40-денний піст перед Різдвом Христовим. Починається він в день після св. Пилипа (28 листопада) і триває до Надвечір'я Різдва Христового включно (6 січня).  День Навечір'я Різдва - це день молитви і посту. Має завитати гість із самого неба, тож треба до його приходу гідно підготовитися. Свят-Вечір має не тільки свої глибокі змістом церковні відправи, але насамперед він багатий у нашому народі в повні символіки обряди і звичаї, з яких деякі сягають ще дохристиянських часів.
        Цього дня ми маємо строгий цілоденний піст. Ціла родина відчуває, що сьогодні ввечері має завітати до неї дуже бажаний небесний гість. Звідси і йде той глибоко святковий і духовний настрій у родині. Наші предки високо цінили й ревно зберігали піст цього дня аж до появи вечірньої зірки. Та не тільки напередодні Різдва люди готуються до гідної зустрічі з Дитятком Ісусом, а впродовж усього посту. Молитва, піст, праця над собою, доброчинність та Св. Тайна Покаяння (Сповідь) допомагають наблизити цю мить зустрічі, і гідно прийняти Боже Дитя до свого серця через Пресвяту Євхаристію (Причастя).
       Головне завдання родини в дні Свят-Вечора це гідно підготовити себе і свою душу, свою хату і своє господарство до празника Христового Різдва. Господиня дому старанно прибирає в оселі, оздоблюючи її цікавими різдвяними композиціями та прикрасами. Господар в цей час встановлює ялинку, а діти наряжають її. Прикраси бувають різними: від найпростіших (перев'язані нитками яблучка, золотисті горішки, різдвяні тістечка) до найскладніших, що виготовлені з паперу, ниток, соломи тощо. Верхівку ялинки прикрашає різдвяна зірка або ж ангелик. Різдвяне деревце додає гарного святкового настрою всій родині, тим більше, коли на ньому красуються ялинкові прикраси виготовлені власноруч.
       Найбільше часу господиня присвячує на приготування Святої Вечері. Ця Вечеря хоч і пісна, але багата, бо має аж 12 традиційних страв. Звідси і її назва: Багата Кутя.
       Чому на цю вечерю готується саме 12 страв? На це питання находимо відповідь у творі проф. С.Килимника. "На основі глибоких досліджень - каже він - приходять до думки, що 12 страв це тому, що протягом року"місяць оббігає землю 12 раз". Отже, кожному місяцю наче присвячена страва. По-друге, на Багату кутю мусять бути приготовлені страви з усієї городини та садовини, що тільки є в господарстві, щоб усім цим прийняти й бога врожаю і святі душі дідів-прадідів... А вони покуштувавши всього цього, дадуть у цьому році ще більший врожай".  Між стравами Святої Вечері на першому місці стоїть кутя або коливо. Це варена пшениця з медом. Пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності, а мед це символ вічного щастя святих у небі.
       В час, коли господиня зайнята в хаті, то господар приводить до порядку своє обійстя, напуває і годує свою худібку. З настанням вечора він з особливою церемонією вносить до хати Дідуха - сніп пшениці, і ставить його на покутті.( ДІДУХ був не тільки окрасою хати до свята - він ще був символом пошани пращурів. Тому на Багату кутю для покійників клали коливо (ритуальну поминальну страву; різновид куті). Цей давній обряд засвідчує, з якою великою шаною ставилися наші пращури до свого роду. Про це говорить і назва обрядового снопа. Дідух - це дідівський дух, тобто всіх попередників роду. "Дідух-Рай" - каже проф. С.Килимник - крім перебування духів дідів та бога врожаю, символізував ще й новорічний урожай, добробут, багатство та долю людей... Ось чому така шана Дідухові, ось чому його несуть у хату з такою святістю, як і принесли з поля з почестями; тому і ставлять його на самому почесному місці.
       Крім дідуха, до хати також вносять сіно й солому. Сіно кладуть під скатертину на стіл, а солому на долівку. Все це відбувається за означеним обрядом, промовами, побажаннями чи замовлюваннями. Діти знають, чому на стіл кладуть сіно - бо Матір Божа у вертепі на сіні породила Зриста. Сіно на столі, за народним віруванням, символізує добробут на противагу голому столу, що означає бідність. До сіна мати кладе зерно, часник і гроші. Часник - щоб не приступили до хати злі сили; зерно - щоб був добрий врожай; гроші - щоб в хаті трималися, зичити не ходили.
       Ціла  родина з нетерпінням чекає на Свят-вечір, відчуває його тепло і таємничість. Він ніби зароджується в них з першим промінчиком вранішнього сонця, росте і дозріває протягом дня, щоби з приходом вечірньої зорі спалахнути полум'ям любові до Божого Дитяти.
      

СВЯТИЙ    ВЕЧІР



       Свята Вечеря вже готова. На небі появилася вечірня зоря. Батько родини засвічує свічку на столі. Ціла родина святково вбрана, спільно молиться і сідає за стіл до Святої Вечері. Батько складає цілій родині побажання. Потім говорить такі слова: "Дякуємо Богові Святому, що поміг нам дочекатися у мирі і спокої цих Божих свят. Та поможи, Боже, їх у радості відправити і від цих за рік других дочекатись. Амінь."
       На Свят-вечір згадують і про тих, кого вже нема з нами
, про душі покійних членів родини. Для них господиня дому відносить на покуття окрему мисочку з кутею та узваром і ставить біля дідуха на чистому запашному сіні, бо вірять, що сьогодні й вони беруть участь у Святій Вечері. Подекуди кутю і узвар накриває обрядовим хлібом - книшем. Кутя для померлих зветься коливом.
       Вечерю починають і завершують кутею. Першим споживає її господар. а тоді вже всі члени родини. Особливої послідовності споживання різдвяних страв немає. Якщо на цей час трапиться стороння людина, її теж запрошують до столу. Гість на Святій Вечері, за віруванням наших предків, приносив щастя в дім.
       Не забувають на Свят-вечорі і про живих. До них після Святої Вечері посилають дітей зі святковими стравами.Приймаючи їх, господарі дякують і теж передають такі самі страви зі свого столу. Це символізує спорідненість сімей, їхню приязнь і взаємну щедрість. Дітей, які приносять вечерю, частують обдаровують гостинцями.
       По вечері вся родина вітає Христове Різдво колядками. Діти граються біля ялинки, тішаться різдвяними подарунками, доки не заснуть.

 З    ІСТОРІЇ

       Святкування Надвечір'я перед празником Різдва Христового сягає перших віків християнства. Вже в IV-му ст. було церковне правило, яке вказувало, як правильно святкувати Надвечір'я, коли воно припадає на неділю.
       Надвечір'я празника Різдва має Богослужіння, що зветься Великі, або Царські Часи. Часи служаться три рази на рік: в Надвечір'я Різдва, в Надвечір'я Богоявлення і у Велику П'ятницю. У Царських Часах перед Христовим Різдвом зібрані головні пророцтва про обіцяного Месію. Зі св. Євангелії читається про події, пов'язані з Христовим Різдвом. Під час відправи Царських Часів Св.Євангеліє лежить на тетраподі як символ Христа, що вже прийшов і голосить нам Божу науку. Свою назву Царські часи отримали від того, що колись у Візантії на їхній відправі були присутні цісарі зі своїм двором. При цінці відправи на їх честь співали многоліття. 

Кутя 

       Надвечір'я Різдва - Святий вечір- припадає ще на піст. Але незважаючи на це, вечерю називали багатою кутею, бо на стіл слід було подати аж 12 страв, серед якихобов'язковою була кутя. На Правобережжі її готували з пшениці, а на сході - з ячменю, заправляли тертим маком, горіхами, медом та узваром.
       Готували кутю обов'язково й на Водохрещі, а у деяких районах і на Новий рік.
       Накривали кутю двома колачами або книшами. Поруч ставили обжинковий сніп - символ майбутнього врожаю - і глечик з узваром із сушених груш, яблук, слив, вишень та ін. З куті починали Святу Вечерю, Різдво. Кутю залишали на столі на ніч, поклавши поруч ложки, з вірою, що померлі предки прийдуть уночі покуштувати її. Кутю носили кумам, хрещеним батькам, бабам-повитухам, родичам на другий день Різдва разом із вечерею.

Проскурка.

       У деяких галицьких родинах після молитви діляться проскуркою (оплатком або шматочком білого хліба), на яку кладуть мед. Проскуру ламають рівно на стільки частин, скільки присутніх за столом. Господар підходить до кожного присутнього, дає проскуру і бажає чогось доброго і приємного на Різдвяні свята. Опісля всі сідають до Святої Вечері. Проскуру можна придбати в церкві за тиждень перед Різдвяними святами.


Скринька фактів.

  •        В Ірландії на Свят-вечір господарі в кожному вікні світять свічку та залишають відчиненими двері, намагаючись у такий спосіб довести свою гостинність Святій Родині.
  •        В бельгійському місті Антверпені на Свят-вечір до старої 500-літньої катедри скликають людей дев'яносто дев'ять дзвонів.
  •        В Голландії в цей день приїздить на білому коні Святий Миколай. Діти знають про це, тому ставлять біля порога свої дерев'яні черевички, наповнені сіном і морквою для коня, а також мисочку води. Вранці у своїх мисочках та черевичках діти знаходять іграшки та ласощі, які з любові до них залишив св. Миколай.





















    

Категорія: Різдво Христове 7.01 | Додав: пиріжок (31.07.2013)
Переглядів: 2100 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Друзі сайту
Цікаве на сайті